AVORTUL SI DEPRESIA

Circulation of a fetus

Circulatia fetala: de la inima dumneavoastra la inima copilului prin cordonul ombilical. Inima copilasului incepe sa bata la 18 zile dupa fecundatie si este perfect formata la 8 saptamani.

Reprezentantii organizatiilor care militeaza pentru drepturile femeilor, inclusiv “dreptul la avort” ca drept al omului, inexistent de altfel,vor incerca sa va convinga ca “avortul este o procedură medicală sigură”, chiar mai sigura decat o nastere! Vezi postarile despre Planned Parenthood in acest blog. Consecintele psihologice si psihiatrice ale avortului sunt negate sau  minimalizate de catre  organizatiile care efectueaza avorturi (Marie Stopes International) sau trimit (SECS, ramura romaneasca a Planned Parenthood) pentru avort in primul rand la cabinetele particulare de avorturi. Am scris bine “Organizatii” deoarece se declara a fi non-profit.

 
Daca va bazati pe internet pentru a afla despre aceste consecinte veti gasi totusi  o confirmare chiar si pe web site-uri romanesti. In cercetarea mea au parut in primul consecintele dupa un avortul spontan:

“Reactiile emotionale negative (autoblamare, anxietate, tristete sau doliu) sunt normale dupa pierderea unei sarcini.

Totusi, in cele mai multe cazuri avortul spontan este un eveniment care se produce natural si care nu poate fi inlaturat.

Familiei care a suferit o astfel de pierdere, trebuie sa i se asigure suport emotional prin participarea la grupuri de suport, prin citirea unor materiale informative in care sunt descrise experiente similare ale altor cupluri, prin purtarea unor discutii cu prietenii sau cu preotul.
De asemenea, medicul va raspunde tuturor nedumeririlor si preocuparilor in legatura cu avortul.
Intensitatea si durata doliului variaza de la o femeie la alta, dar majoritatea revin la activitatea cotidiana la scurt timp dupa avort. In cazul in care simptomele de depresie se prelungesc mai mult de 2 saptamani este necesara vizita la medic. Dezechilibrele hormonale determinate de avort pot induce o simptomatologie asemanatoare depresiei post-partum.”

Un web site cu informatii generale la capitolul “Viata de familie” prezinta informatii neasteptat de complete ata asupra avortului spontan cat si cel provocat:

Oricare ar fi decizia luata de o femeie, ea trebuie sa stie consecintele psihice ale unui avort, fie el provocat sau spontan. Chiar daca efectele psihice negative nu apar imediat, ele nu vor intarzia sa isi faca aparitia mai devreme sau mai traziu. Efectele sindromului post-avort se inscriu in asa numitul sindrom post-traumatic si pot avea aspect de depresie si atacuri de panica insotite si de manifestari fiziologice cum ar fi transpiratia puternica, ridicarea tensiunii, stare de lesin. Apar starile de anxietate, de teama si de rusine fata de cei apropiati, familie, Dumnezeu sau de furie impotriva partenerului de viata sau a celui care este tatal copilului.

Primul pas pentru ca aceste simptome sa nu se agraveze si sa se ajunga la cazuri patologice, este de a comunica cu cineva sau de a tine un jurnal pentru a depozita acolo toate gandurile in legatura cu sarcina pierduta. Trebuie ca femeia sa aiba parte de sprijin moral si religios daca este cazul, pentru ca aceste stari ale sindromului post-avort sa nu devina cronice si sa pericliteze echilibrul psihic al persoanei in cauza.

Femeia care trece printr-o astfel de trauma trebuie sa evite dependenta de anumite vicii (alcool, tutun, sau mai rau droguri). Ea trebuie sa incerce in primul rand sa se ierte pe ea insasi, asta neinsemnand sa uite. Trebuie sa faca eforturi sustinute pentru a se reintegra in mediul social, in caz in care s-a indepartat prea mult de familie, prieteni, locul de munca, si mai ales sa se gandeasca ca nasterea urmatorului copil poate sterge multe din urmele suferintei.

Sfatulmedicului.ro este mai generos in cantitatea si varietatea informatiilor oferite desi la punctul despre depresii pare a folosi aceeasi sursa nementionata ca si info-ghid:

 “…semne si simptome ale depresiei. Modificarile hormonale aparute dupa sarcina pot cauza depresia postpartum care trebuie tratata corespunzator.”

Pe acet web site se precizeaza si posibilitatile terapeutice.

Cateva link-uri informative utile in limba romana:
In limba engleza:

Tags: , , , ,

About pontesvitaeromania

DANIELA PAUN, PRO VITA MEDICUS OPERANTES IN BUCHAREST, ROMANIA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

downpride

diversity is our business

My WordPress Site

Just another WordPress site

Surviving Sibling

Abortion Hurts Siblings And Others

EAPC Blog

The Blog of the European Association for Palliative Care

In Caelo et in Terra

The Catholic Church in the Netherlands viewed from within

Dominus Mihi Adjutor

A Monk on the Mission

Finer Femininity

Joyful, Feminine, Catholic

NuvaRing Truth

The real truth about the ring

Mănăstirea Sfânta Familie

Comunitatea Sfântul Ioan

"UNUL DINTRE NOI" ROMANIA

1,901,947 EUROPENI CARE APARA VIATA

Demograf

_|||__||__|_ Demografie in timp real

noiaprenatalis

A PRO LIFE WordPress.com site

Gabriel Project Information Center

YOU CAN BE AN ANGEL AND YOUR PARISH CAN BE A HOST OF ANGELS

A PRO LIFE WordPress.com site

Personhood Education

THE NEW PRO-LIFE PARADIGM FOR THE 21ST CENTURY

%d bloggers like this: